Protocol preventie wiegendood
Doel:
Het uitsluiten van risico’s die wiegendood kunnen veroorzaken. In een geval van (bijna) wiegendoodzorgen voor adequate instructies en adviezen.
Waarom?
Helaas komt het in Nederland ook incidenteel voor dat een baby in een kinderdagverblijf overlijdt onder het beeld van wiegendood. Daarom spannen we ons in om het risico zo klein mogelijk te maken. Alle personeelsleden, ook invalkrachten en stagiaires, moeten bekend zijn met de praktische preventieve maatregelen die er afgesproken zijn over het veilig slapen van de kinderen. Deze maatregelen zijn afgeleid uit de folder Veilig Slapen van de Stichting Wiegendood. De leidinggevende van Mops Kinderopvang ziet daar op toe. In alle babyslaapkamers hangen ter herinnering de nodige instructies.
Verankering:
Het protocol preventie wiegendood en de bijbehorende werkinstructies zijn verankerd in het beleid wiegendood van Mops Kinderopvang.
Wie is uitvoerend verantwoordelijk?
Pedagogisch medewerkers
Wie is in de lijn eerst- verantwoordelijk?
Managementteam en directie
Werkwijze:
Volgen van de stappen zoals beschreven in het beleid wiegendood; de preventieregels Wiegendood en het instructieblad Wiegendood
Laatste evaluatiedatum: | 08-11-2018 | Volgende evaluatiedatum: | 01-03-2019 |
Werkinstructies Wiegendood
Leg een baby nooit op de buik te slapen
Uitzonderingen:
- Er zijn bepaalde (aangeboren) afwijkingen waarbij buikligging wel wenselijk kan zijn. Ouders dienen dan een schriftelijke verklaring van hun arts te overleggen. (verklaring opbergen in kind dossier)
- Als ouders ondanks adviezen zelf aangeven te willen dat hun baby in buikhouding slaapt, dan dient dat schriftelijk te worden vastgelegd. (verklaring ook opbergen in kind dossier.
(Het gaat er hierbij om dat het kind bij het naar bed brengen bewust op de buik gelegd wordt.)
Voorkom dat een baby te warm ligt/voorkom warmte stuwing
- De factor temperatuur (warmtestuwing) speelt een rol onder de baby’s die onder het beeld van wiegendood overlijden. Door kou overlijdt zelden een baby.
- Zolang de voetjes van een baby prettig aanvoelen, heeft deze het niet koud. Ook in de nek van een baby is goed te voelen of hij/zij het warm of koud heeft.
- Een baby die zweet heeft het al gevaarlijk warm.
- Zorg dat het niet te warm is/wordt in de slaapvertrekken. Aanbevolen slaapkamer-temperatuur is 15 tot 18 graden
- Leg een baby te slapen in een slaapzak of onder een (katoenen) dekentje dat kan worden ingestopt.
- Gebruik nooit een dekbedje.
- Let op: een gevoerde trappelzak niet in combinatie met deken gebruiken. Kinderen die een slaapzak meekrijgen liggen in principe met romper, of T-shirt aan in de slaapzak en eventueel toegedekt met een lakentje. In de winterperiode kan er bij gebruik van een dunne slaapzak een dekentje gebruikt worden.
- Gebruik bij het inbakeren de goede techniek in verband met warmte stuwing. Kinderen niet inbakeren als ze koorts hebben.
- Bij koorts extra controleren en niet te warm toedekken.
- Voorkom oververmoeidheid van de baby. Indien een baby langdurig gehuild heeft (bijv. omdat het overstuur is geraakt) kan een kind oververhit raken.
- Regelmatig de slaapkamer ventileren:
Bij het openen van het kindercentrum het slaapkamerraam of deur openzetten. Als er geen kinderen in de bedjes liggen, raam en/ of deur openzetten.
De vroege dienst schakelt de mechanische ventilatie in, zodat deze continu ingeschakeld is gedurende de dag. Indien de temperatuur in de slaapkamer hoger is dan 18 graden Celsius; verwarming lager zetten, en/ of, deur en/ of raam openzetten, en/ of mechanische ventilatie hoger zetten, en/ of airco aanzetten (indien aanwezig). De pedagogisch medewerker controleert of de temperatuur binnen 30 minuten weer in orde is. In het geval van extreme warmte treedt het protocol en de werkinstructie warmte en zon in werking.
Indien de temperatuur in de slaapkamer lager wordt dan 15 graden Celsius; raam of deur dichtdoen of op een kier zetten, en/ of de verwarming hoger zetten, en/ of de mechanische ventilatie lager zetten (indien aanwezig), de mechanische ventilatie mag niet volledig uitgeschakeld worden, in verband met de luchtkwaliteit. Blijf bij het nemen van deze maatregelen alert op de luchtkwaliteit in de slaapkamer (hygrometer: tussen de 30% a 70 % en CO2 gehalte: onder 800 ppm).
Zorg voor veiligheid in het bed
- Gebruik nooit een kussen, hoofd -en zijwandbeschermers, zeiltjes, tuigjes, koorden of voorwerpen van zacht plastic in het bedje.
- Maak het baby bed kort op, zodat de voetjes vrijwel tegen het voeteneind komen. Vermijd daarbij dubbelslaan van het beddengoed; een kind kan daar makkelijker onderschuiven.
- Laat slaapkamers en beddengoed regelmatig luchten. (Zie protocol en werkinstructie Hygiëne)
- In principe één knuffel mee in bed (let op dat hier geen losse onderdelen, koortjes knoopjes e.d. op zitten wat een gevaar kan opleveren).
Houdt voldoende Toezicht
- Kijk telkens als je een kind naar bed brengt ook even in de andere bedjes.
- Ga in elk geval eens per 10 minuten ter controle langs alle kinderen. Verkouden kinderen (verstopte neuzen) vormen een extra risico.
- Gebruik de babyfoon als er buiten gespeeld wordt of wanneer een pedagogisch medewerkster even elders moet zijn.
Laatste evaluatiedatum: 08-10-2018 | Volgende evaluatiedatum: 01-03-2019 |