Doel:
Binnen Mops Kinderopvang wordt de Meldcode Kindermishandeling zoals opgesteld door de branchevereniging Kinderopvang gehanteerd. In dit protocol staat omschreven hoe de daarin gestelde voorwaarden voor het goed functioneren van deze meldcode worden gewaarborgd.
Waarom?
Alleen als er aan de in de Meldcode Kindermishandeling gestelde voorwaarden wordt voldaan, is het functioneren van de meldcode en dus het adequaat handelen bij (vermoedens van) kindermishandeling gewaarborgd.
Verankering:
Dit protocol is verankerd in ons pedagogisch beleid en ons Beleid inzake veiligheid en gezondheid.
Wie is uitvoerend verantwoordelijk?
Pedagogisch medewerkers, aandacht functionaris huiselijk geweld en kindermishandeling, locatiemanagement en directie
Wie is in de lijn eerst- verantwoordelijk?
Directie
Werkwijze:
- Binnen de organisatie is een aandacht functionaris huiselijk geweld en kindermishandeling;
- deze aandacht functionaris heeft de training ‘aandacht functionaris huiselijk geweld en kindermishandeling’ gevolgd via Het AMK.
- Bij ieder (vermoeden van) kindermishandeling wordt direct de aandacht functionaris ingeschakeld. Zij bewaakt het traject, is contactpersoon met het AMK en andere betrokken instanties. Zij rapporteert over deze voortgang aan de directie. De directie monitort het traject en grijpt in als het traject vertraagd of stagneert.
- In de meld code staat een tijdsplan; dit tijdsplan stelt de maximale termijn per stap. De ervaring leert dat iedere situatie uniek en complex is, waardoor maatwerk vaak een vereiste is. De aandachtssfunctionaris evalueert continu gedurende het proces, waarbij zij handelen en het tijdspad zal aanpassen aan de specifieke situatie en urgentie van de situatie.
- De directie van Mops Kinderopvang is eindverantwoordelijk en neemt de verantwoording voor ieder traject en elke melding op zich.
- Jaarlijks wordt het beleid en de Meld code geëvalueerd.
- Indien er een traject rondom (vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling is doorlopen, wordt dit traject geëvalueerd door een aparte daartoe aangewezen persoon (niet de aandacht functionaris kindermishandeling).
- Kindermishandeling is een vast agendapunt tijdens iedere teamvergadering
- Mops Kinderopvang heeft een vaste vertrouwenspersoon voor de medewerkers, waarbij ze met (vermoedens van) kindermishandeling, ook door een collega, terecht kunnen voor steun en ruggenspraak.
- Er is regelmatig (na- en bij-) scholing over het signaleren en omgaan met (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld, voor zowel management als pedagogisch medewerkers.
- Indien het stadsdeel of de regio waar het kindercentrum zich bevindt netwerkbijeenkomsten rondom kindermishandeling organiseert, is de aandacht functionaris, zover dat mogelijk is, daarbij aanwezig.
Laatste evaluatiedatum: 14-2-2014
Volgende evaluatiedatum: 14-2-2015